L’Ajuntament de Móra d’Ebre crea una beca de recerca històrica per investigar i divulgar la Baronia d’Entença
El Doctor investigador i arxivista Manuel Romero Tallafigo, present a Móra d’Ebre en la presentació de la beca, ha destacat la importància de la creació d’aquesta beca. “És fonamental implicar a les noves generacions en l’estudi de la història, especialment quan existeix molt material digitalitzats en arxius com els de la Casa Ducal dels Medinaceli, l'Arxiu Històric Nacional, el Bisbat o Poblet. Comptar amb nous investigadors és capital, ja que cada generació té visions i formes diferents de preguntar als documents. La beca implicarà un relleu generacional que generarà un relat per a que la gent estimi més la seua història, nomenclàtor, el seu poble i el seu castell”, ha manifestat.
“Es tracta de la primera vegada que es convoca una beca investigadora d’aquestes característiques a la localitat, que vol traure a la llum aspectes inèdits sobre la història medieval del municipi i la baronia en el període històric de la família noble dels Entença”, ha explicat l’alcalde, Rubén Biarnés.
Per la seua banda, la regidora de Turisme, Lorena Sastre, ha destacat la rellevància d’aquesta nova iniciativa que s’impulsa conjuntament amb l’associació La Riuada. “Aquesta beca té com a objectiu aprofundir en els anys d’història que encara desconeixem sobre la vinculació de la família Entença amb el castell local, una part fonamental del nostre patrimoni cultural. Conèixer més els Entença i el seu llegat ens ajudarà a entendre millor el passat del nostre castell i a reforçar el sentiment d’identitat del municipi, ha afirmat la regidora.
L’associació La Riuada, que col·labora activament amb la iniciativa conjuntament amb el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), també ha destacat el potencial d’aquesta beca per generar nous coneixements que es puguin integrar en futurs projectes de divulgació turística i cultural. "Estem molt il·lusionats en trobar documentació del període que va des del 1153 amb la conquesta del castell fins el 1324 quan es va crear el Comtat de Prades, ja que pensem que el recinte amurallat va ser el principal centre de governança i penso que tindrem sorpreses", ha indicat Joan Launes, de l'associació La Riuada.
Els Entença, originaris de l’Aragó, van crear als segles XIII i XIV una jurisdicció senyorial o baronia a la Ribera d’Ebre que va passar posteriorment al Comtat de Prades. L’organització assenyala com aspectes d’interès les referències als almogàvers i el seu dirigent, Berenguer d’Entença amb el municipi del qual es considera que és fill, així com els vincles i conflictes amb Roger de Flor i la veïna ordre dels templers. Gerard Mercadé, director de l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre i cap de publicacions del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, ha destacat que "la dotació de la beca servirà per posar llum al paper de Móra d'Ebre en un moment crucial de la història i ens oferim a complementar la investigació amb la nostra col·laboració".
Funcionament de la beca
Els treballs hauran de tenir una extensió mínima de 70 folis i una màxima de 250, en tamany 12 i a doble espai. La beca està dotada amb 4.000 euros. L’Ajuntament crearà una comissió avaluadora que adjudicarà la beca, en farà el seguiment, donarà suport a la persona becada i tindrà capacitat d’assessorar a l’ajuntament per autoritzar els pagaments i que integrarà representants de l’Ajuntament, de l’àmbit acadèmic, l’associació cultural La Riuada i del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.
Entre els requisits per participar en la convocatòria, les aspirants hauran d’acreditar estar en possessió de les titulacions universitàries de doctorat, llicenciatura, grau o màster especialista en Història Medieval. Els becaris hauran de participar en un acte públic per exposar el projecte a Móra d’Ebre i realitzar una posterior conferència en finalitzar el treball.