Nou panell informatiu dels actius patrimonials, arquitectònics, paisatgístics, naturals, històrics i turístics de Móra d’Ebre


L’Associació Cultural la Riuada ha redactat els textos i ha aportat els recursos gràfics en el nou panell de senyalètica col·locat a la recentment creada plaça dels Entença, situada davant del castell de Móra (casa dels Entença i dels ducs de Cardona).

Panel informatiu “ELS ENTENÇA”

Els Entença del castell de Móra d'Ebre descendien dels Guillems de Montpeller. El seu llinatge era originari de la Ribagorça i és un dels més antics i destacats de la història medieval de Catalunya. Entre els seus dominis a l’Aragó hi havia el lloc d’Entença, d’on prenien nom, però les seves principals possessions van ser a Catalunya on eren senyors de Móra i Falset.

Guillem d’Entença (1244 – 1256). Nebot de la reina Maria d’Aragó i cosí de Jaume I el Conqueridor. En casar-se amb Alamanda de Castellvell es va convertir en el primer Entença del castell de Móra, des d’aleshores el senyoriu de Móra va prendre el nom de Baronia d’Entença.

Berenguer d’Entença V, senyor de la baronia (1256 i 1294). Es va casar amb Galbors de Montcada i Aragó i fou pare de 12 fills. Entre aquests destaquen Guillem, primogènit i hereu universal, Saurina que es va casar amb Roger de Llúria i Berenguer d’Entença.

Berenguer d’Entença. Fou l’Entença més famós, defensà amb Roger de Flor i els almogàvers la causa de Frederic II de Sicília. Va dominar les terres situades entre Gal·lípoli i Tessalònica. Va reorganitzar els ducats d’Atenes i Neopàtria d’acord als Usatges de Barcelona i imposà el català com a llengua oficial. Roger de Flor li cedí el títol de Megaduc de l'Imperi Bizantí després de ser investit Cèsar.

Guillem d’Entença, VI senyor de la baronia (1294-1321). Fou el darrer Entença de Móra ja que, en no tenir descendència, la baronia es va incorporar l’any 1324 al Comtat de Prades que el rei Jaume II havia creat pel seu fill.


Text: Associació Cultural La Riuada