XVII Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre “L’horta i el fruiterar”


Julio Monfort membre l’Associació cultural la Riuada va presentar a la XVII Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre la comunicació “De l’horticultura a la fructicultura al sud de la Ribera d’Ebre".

Monfort va parlar del privilegi de les terres de la comarca que es podien regar a primers del segle XX: “Aquestes finques, denominades sènies, amb el seu habitatge i dotades d'una sínia per elevar l'aigua, permetien una activitat hortícola encaminada a proveir les necessitat de les pròpies poblacions i de les properes de les comarques veïnes, que van arribar a constituir una activitat econòmica molt important. Amb els anys aquestes activitat va derivar cap a la fructicultura que va anar ocupant aquestes terres i moltes més de les dels nous regadius.”

Segons Monfort les sènies van suposar una forma de viure, avui pràcticament desapareguda. En aquest sentit va destacar el camí de sènies que uneix Móra d'Ebre i Benissanet com un exemple a tenir en compte de l’activitat agrícola en l’horticultura i el seu pas a la fructicultura.

L'activitat va tenir lloc el passat cap de setmana a l'Aldea.