Presentació de la biografia de l’escriptor Artur Bladé i Desumvila

Divendres 19 d’octubre es va presentar a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre la biografia d’Artur Bladé a Móra d’Ebre ‘Artur Bladé, escriure la memòria (1907-1995)’, de Josep Sancho. La presentació ha anat a càrrec del poeta i president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Carles Duarte.

El llibre és el resultat de la sexta beca Artur Bladé i Desumvila, que es va instituir quan els hereus de l’escriptor de Benissanet van dipositar el llegat de literat a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE). La biografia ha estat editada per Cossetània Edicions i pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i suposa el colofó a la publicació dels dotze volums de l’obra completa entre els anys 2006 i 2012.

L’acte el va presentar Gerard Mercadé, arxiver i cap de Publicacions del CERE, qui va destacar la importància de l’obra que es presentava per a deixar clara la vàlua de Bladé i Desumvila davant de la societat. Per la seua banda, Carles Duarte va destacar el nivell literari de Bladé, el va situar entre els clàssics de la literatura catalana i el va assenyalar com al gran escriptor de l’exili català.

L’autor de la biografia bladeriana, l’historiador canareu Josep Sancho, autor també d’una altra biografia sobre el polític republicà Marcel·lí Domingo, va destacar la vinculació de Bladé i Desumvila amb Móra d’Ebre i l’ha situat entre els grans memorialistes del país, a l’alçalda de Josep Pla, ‘Gaziel’ o Josep M. de Sagarra.