Presentació del llibre “El marcel·linisme a les Terres de l’Ebre (1914-1939)″



El proper divendres 9 de març de 2018, a les 20h, a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre tindrà lloc la presentació del llibre de Josep Sancho “El marcel·linisme a les Terres de l’Ebre (1914-1939)”.

Sinopsi

L’any 1931, amb l’arribada de la República, el ministre d’Instrucció Pública Marcel·lí Domingo impulsà decididament la creació d’escoles en un país amb grans índexs d’analfabetisme. A més a més, els seus seguidors obtingueren grans quotes de poder amb les alcaldies més importants de les Terres de l’Ebre, la presidència de la Diputació de Tarragona amb la Comissaria Delegada de la Generalitat i el Govern Civil de la província. Però, en unes comarques on el caciquisme dinàstic havia arrelat com en poques contrades catalanes, com ho aconseguiren?

Aquest llibre explica com es configurà el republicanisme marcel·linista en un medi totalment advers fins a esdevenir força hegemònica. I, alhora, també elements clau per entendre la història contemporània d’aquestes terres. Entre els més importans, el procés de construcció d’una cultura política democràtica o, mitjançant un relat mític i pseudoreligiós, la transició de la política de notables i de quadres a la de masses, on l’innovador marcel·linisme fou una de les primeres estructures d’aquestes característiques apareguda a tot Catalunya.

Autor

Josep Sancho Sancho (Alcanar, Terres de l’Ebre). És doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, on prèviament va realitzar els estudis de llicenciatura i de màster. Col·laborador extern del Grup de Recerca d’Història del Parlamentarisme i del Diccionari Biogràfic de Parlamentaris de Catalunya, ha participat en diversos congressos amb treballs al voltant de la història contemporània de les Terres de l’Ebre. En aquesta línia el podeu trobar al web Ahirs de l’Ebre i, a escala local, al blog col·lectiu Històries d’Alcanar.