Conferència “Les festes majors de Móra d’Ebre, una visió evolutiva”


Dins dels actes programats amb motiu de la Primavera Cultural de Móra d’Ebre el dijous 4 de maig, a les 20 hores, a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre tindrà lloc la conferència “Les festes majors de Móra d’Ebre, una visió evolutiva” d’Alfons Argilaga, Julio Monfort i Joan Launes.

La xerrada anirà a càrrec de Joan Launes, periodista i president de l’Associació Cultural La Riuada.

Les festes majors de Móra d’Ebre, una visió evolutiva

Tot i que queda poca informació documentada de les festes de començament del segle XX, a partir de dades fiables obtingudes de programes d’alguns d’aquells anys, es pot saber com eren les festes del primer terç del segle XX, fins a l’esclat de la guerra civil.

Amb una durada de tres o quatre dies, eren dedicades al patró de la població, Sant Joan Baptista en la celebració del seu martiri, i se celebraven els darrers dies d’agost.

Un programa de festes model que podria servir per a qualsevol d’aquells anys inclouria actes com el repic de campanes i traques per anunciar el començament de les festes, concerts, cercaviles, solemnes Oficis, curses pedestres i de bicicletes, partits de futbol, concerts, balls, regates al riu i, per a finalitzar, el tradicional castell de focs d’artifici.

Després de la guerra civil, tot i que l’essència de la festa es manté, es van observant lentament alguns canvis més o menys significatius com ara podria ser la recuperació de l’ús de la llengua catalana en els programes, per posar un exemple. Quant als actes programats, n’hi ha bastants que se segueixen mantenint, altres que han anat desapareixent de la programació i nous actes que s’han anat incorporat a la festa amb el pas dels anys.

I per acabar, una reflexió sobre les raons del manteniment de la festa al llarg del temps i sobre la necessitat que tenen els pobles de gaudir-ne, per uns dies, tots junts, com a reafirmació de grup.