Presentació del llibre ‘L’entramat literari del primer Bladé’ a Móra d'EbreAvui, 8 de juny, ha tingut lloc a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre l’acte de presentació del llibre d’Emigdi Subirats i Sebastià ‘L’entramat literari del primer Bladé’, sobre els orígens literaris de l’escriptor ebrenc Artur Bladé i Desumvila i els literats i les revistes culturals al seu redós. Es tracta de l’obra guanyadora de la 25a edició del Premi d’Història Enric Bayerri i Bertomeu, atorgant l’any 2017 per l’Associació de Veïns Jesús-Catalònia, del poble de Jesús (Baix Ebre).

L’acte ha consistit en una presentació-entrevista a càrrec de Joan Launes. president de l’associació La Riuada, durant la qual s’han anat desgranant els aspectes més significatius d’aquest treball de recerca històrica. Subirats ha explicat que ha volgut aprofundir en una etapa poc estudiada de l’escriptor benissanetà Bladé i Desumvila, la dels anys de joventut, quan va començar a col·laborar amb la premsa local de la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d’Ebre, i quan va ser destinat per Esquerra Republicana per representar el partit a Tortosa, als anys trenta del segle XX, en un territori dominat pels partidaris de Marcel·lí Domingo.

L’obra de Subirats, a banda dels aspectes literaris i polítics del primer Bladé, inclou un apèndix amb poesies i proses del jove escriptor benissanetà publicades abans de la guerra en revistes locals i comarcals.

L’organització de l’acte ha anat a càrrec de l’associació La Riuada, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre (CNLTE), i ha comptat amb l’assistència d’una vintena de persones.