Presentació a Móra d'Ebre del llibre 'Els ajuntaments de la Ribera d’Ebre durant el primer franquisme'




La Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre va acollir ahir al vespre, 27 d'abril, l’acte de presentació del llibre “Els ajuntaments de la Ribera d’Ebre durant el primer franquisme (1938-1942)» de Jordi Cid. 

La presentació del llibre va anar a càrrec del professor i historiador Pere Muñoz. Hi van intervenir també l’autor de l’obra, Jordi Cid, el director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gerard Mercadé i el president de l’Associació Cultural La Riuada, Joan Launes, que va iniciar l’acte. 

El treball de Jordi Cid té com a objectiu analitzar la implantació del règim franquista a escala municipal, una investigació realitzada en un àmbit comarcal però amb la intenció de connectar amb la realitat de país. La font principal en què s’ha basat per a dur a terme la recerca han estat els llibres d'acords i la correspondència municipal que es conserva del període. L’estudi ressegueix la tasca de les juntes gestores més enllà de reprendre la funció administrativa, per tant, esbrina l’entrellat de la implantació del règim franquista en l’àmbit local, amb una presència destacada en tots els sectors de FET i de las JONS, en el període més repressiu i feixistitzat de la dictadura. 

L’obra de 130 pàgines ha estat prologada pel degà de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Sànchez Cervelló. 

L’acte, inclòs dins de la programació de la primavera cultural de Móra d’Ebre, va estar organitzat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’Associació Cultural La Riuada i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Biblioteca Comarcal.