A JULIO ANTONIO (revista núm. 1)


Editorial

"Talment com esclata una poncella al escalf del bes suau d'un raig primaveral, desesclou avui ses fulles LA RIUADA al escalf del foc sagrat de I'entusiasme...". D'aquesta manera tan poetica obria l'editorial el número 1 de la revista La Riuada de Móra d'Ebre, fa quasi setanta anys, 1'1 de juliol de 1927. Avui, torna a "descloure ses fulles" una altra Riuada, potser no tan "poètica" com l'anterior però amb una bona dosi d'entusiasme i de desig de continuïtat.

La revista no és més que un aspecte d'un projecte cultural més ampli que tenim pensat dur a terme els components de I'ASSOCIACIÓ CULTURAL LA RIUADA. Aquesta associació té com a finanitat fomentar la cultura en tots els seus aspectes i manifestacions. És una associació oberta, on té cabuda tot aquell que estigui sensibilitzat per la cultura en totes les seves vessants.

Com podreu observar ben aviat en llegir les seves pàgines, hem volgut dedicar monogràficament aquest primer exemplar a la figura del genial escultor morenc Julio Antonio.

Enguany es compleix el 75è aniversari de la seva mort. És una data que la nostra associació no podía passar per alt; per aquest motiu, hem volgut homenatjar-Io organitzant un conjunt d'activitats que permetin donar a conèixer una mica més la seva personalitat i la seva obra entre tots nosaltres.

No voldriem acabar aquest escrit de presentació sense agraïr la col.laboració de totes les persones i institucions que ens han obert les seves portes per fer possible tant la confecció d'aquesta revista com l'organització dels actes previstos en homenatge a Julio Antonio.

Sumari

• SALUTACIÓ
Santiago Campos. Alcalde de Móra d'Ebre

• LA MÓRA D'EBRE DE 1899, ANY DEL NAIXEMENT DE JULIO ANTONIO
Artur Col i Miró. Cronista de la Vila de Móra d'Ebre

• CULTURA I SOCIETAT A L'ÈPOCA DE JULIO ANTONIO
Josep Sánchez Cerve11ó. Professor de la Universitat Rovira i Virgili

• PARLEM DE JULI ANTONI
Enric Baixeras

• JULIO ANTONIO, ENTRE EL CLASSICISME I EL NATURALISME
Judit Subirachs. Doctora en Historia de l'Art

• LA PASSIÓ EN L'ART DE JULIO ANTONIO
Josep Manuel Infiesta

• JULIO ANTONIO EN LA MEMÒRIA DE SANTIAGO COSTA I DE SORIANO MONTAGUT
Roberto Escoda i Valldepérez. Doctor en Belles Arts

• PERMANÈNCIA DE LA MEMÒRIA DE JULIO ANTONIO
F. Xavier Ricomà Vendrell. Director del Museu d'Art Modern de Tarragona

• JULIO ANTONIO: ESBÓS BIOGRÀFIC
Josep Solé Arnal

• LA RIUADA I JULIO ANTONIO: ELS PRECEDENTS
Josep M. Fort Carracedo (text) Josep Solé Arnal (documentació)