L’Associació Cultural la Riuada ha editat la seua revista número 43, dedicada a la Guerra Civil a Móra d’Ebre: “Móra d’Ebre enmig de la Guerra Civil”.




Editorial


En aquest número, des de la revista La Riuada volem adherir-nos al merescut homenatge als caiguts en la batalla de l’Ebre, just en el moment en el qual la Direcció General de Memòria Democràtica ha dut a terme a la nostra comarca excavacions que han permès recuperar els cossos de molts joves que van veure truncada la seva vida en aquella incivil guerra del segle passat.

El nostre poble ja tenia l’experiència com a referent sanitari bèl·lic, ja que estudis molt recents han donat a conèixer l’existència d’un hospital militar al nostre municipi durant la Guerra del Francès quan tenim constància de la presència del mariscal napoleònic Suchet a la nostra vila. Després, durant l’estiu i la tardor del 1938, mentre es lliurava la batalla de l’Ebre, el terme de Móra d’Ebre va acollir sis hospitals de sang, en els quals s’atenia els ferits en combat. Aquí es feia el triatge, s’operava a uns, es derivava a hospitals de rereguarda a uns altres i es donava sepultura als que anaven morint. Això va comportar l’existència de, com a mínim, cinc fosses comunes per acollir les despulles d’aquells que no van poder sobreviure.

Fa esgarrifar l’alt percentatge de restes trobades de nois molt joves, quasi adolescents, segurament pertanyents a la Lleva del Biberó, vinguts d’arreu i que es van quedar aquí per sempre.

Sigui aquest número un sentit record per a tots aquells que van perdre el més valuós que tenim els éssers humans, la vida, i també una mostra de suport a les famílies que, des d’aleshores, van haver de patir per sempre la seva absència.

D’altra banda, deixem constància del fet que aquest número de la revista s’ha preparat encara en unes condicions de restricció de les activitats humanes a causa de la pandèmia provocada pel virus COVID-19. La successiva aparició de noves ones d’incidència de la malaltia i els diferents períodes de confinament han dificultat la realització de moltes activitats i han restat rellevància a la majoria de les que s’han fet. No seria aquest el cas de les Jornades de la Baronia d’Entença que van tenir lloc durant el mes de novembre de 2021 i que foren un èxit, tant per la qualitat dels conferenciants com per l’assistència de públic als diferents actes que es van organitzar a Falset, Tivissa, l’Hospitalet de l’Infant i Móra d’Ebre.

Sumari:

· LA FOSSA DEL MAS DE SANTA MAGDALENA

Direcció General de Memòria Democràtica.

· L’HOSPITAL DE CAMPANYA DE L’ERMITA DE SANTA MAGDALENA DE BAIX

Joan Launes i Villagrasa

· MIL PARAULES SOBRE ELS FETS DE MAIG A MÓRA D’EBRE

Jordi Duran i Suàrez

· VESTIGIS DE LA GUERRA CIVIL AL MUNICIPI DE MÓRA D’EBRE

Andreu Caralt Giménez

· MASOS EN TEMPS DE GUERRA

Maite Cot Ardèvol

· MÓRA D’EBRE, LA PORTA DE LA BATALLA DE L’EBRE

Jordi Mateu Guarro

La cultura dia a dia


CRÒNICA DE L’ACTIVITAT CULTURAL

Trau i Gàbia

· L’HOSPITAL FRANCÈS DE MÓRA D’EBRE DE L’ANY 1810 I EL METGE LÉON DUFOUR

Joan R. Vinaixa Miró

“Era de noche y sin embargo llovía...”

La foto nostàlgica

El pont de ferro

Un racó de Móra

Les galeries o passadissos i els refugis a Móra d’Ebre.