Presentació del llibre 'Les riberes catalanes de l'Ebre', de Josep Bayerri
Avui, 12 d'abril,  ha tingut lloc a Móra d'Ebre l'acte de presentació del llibre 'Les riberes catalanes de l'Ebre', de Josep Bayerri, a càrrec del periodista morenc Joan Launes. La presentació l'ha organitzada l'associació La Riuada i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i ha comptat amb l'assistència d'una vintena de persones.

L'any 1969, el periodista tortosí Josep Bayerri va escriure per a 'La Vanguardia' una sèrie de dotze reportatges sobre el recorregut del riu Ebre per terres catalanes que el diari publicaria el setembre del mateix any. Descrivia la geografia i les característiques de cada poble i explicava anècdotes i esdeveniments de la vida quotidiana, en un temps en què les comarques de l'Ebre eren les grans desconegudes per a Catalunya i valia la pena qualsevol treball divulgatiu. Mig segle després el també periodista Xavier Garcia l'animaria a traduir aquells textos al català afegint, darrere de cada capítol, una visió de com havien canviat les coses durant tots aquells anys als mateixos indrets. La relació entre tots dos venia de temps; tots dos periodistes, compromesos amb la militància a l'entorn socialista, es van conèixer a principis dels setanta en les lluites de la Ribera d'Ebre contra la nuclearització i els intents de colonització hidràulica i energètica. La relació esdevingué amistat i continua viva.

La presentació ha comptat amb una introducció de Joan Launes seguida d'una entrevista del periodista morenc a Bayarri, sobre la realitat de les Terres de l'Ebre, el paper de Tortosa com a capital territorial i la vinculació de la comarca de la Ribera d'Ebre a l'àmbit ebrenc. L'acte ha finalitzat amb un animat debat entre Bayerri i el públic assistent.


Font: Riberaonline