Móra d'Ebre inaugura el mausoleu on reposa Julio Antonio el dia del centenari de la mort de l'escultor


Móra d'Ebre ha celebrat avui els actes commemoratius del centenari de la mort de l'insigne escultor Julio Antonio (Móra d'Ebre, 1889 - Madrid, 1919), coincidint amb el dia que va traspassar l'artista, el 15 de febrer de 1919. L'acte central ha tingut lloc al cementeri municipal, on s'ha inaugurat el mausoleu on des d'avui reposen les despulles de l'escultor i de la seua mare, la també morenca Lucía Hernández Costa, recentment arribades des del cementiri de La Almudena de Madrid. 

L'acte ha comptat amb la presència de l’alcalde del municipi, Joan Piñol; del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; de la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim; de la regidora de Cultura de Tarragona, Begonya Floria, acompanyats d’altres autoritats i de Víctor Viladrich, familiar de Julio Antonio. Piñol i Poblet han descobert plegats una placa commemorativa que s'ha instal·lat als peus del Mausoleu Julio Antonio i, tot seguit, Mossèn Anastasio Soriano ha fet un breu respons en memòria dels dos morencs il·lustres avui inhumats a Móra d'Ebre, abans que Víctor Viladrich, primer, i les autoritats, després, adrecessin unes paraules al centenar de veïns que s'han congregat al fossar de Móra d'Ebre. 

Víctor Viladrich, familiar de l'escultor, s'ha referit als anys d'infantesa de Julio Antonio a Móra d'Ebre, de quan va anar a l'escola amb el mestre Lluís Viñas o de quan feia les seues primeres figuretes amb fang a la vora del riu (granotes, sargantanes...) i ha assegurat que avui se sentia "molt orgullós" que Julio Antonio estigui de nou a Móra d'Ebre. Seguidament, Josep Poblet, ha expressat la seua satisfacció per haver pogut culminar el projecte de portar les despulles del morenc universal a la seua vila natal, una iniciativa que es va engegar l'any 2014, amb motiu del 125è aniversari del seu naixement. El president de la Diputació considera molt important que l'escultor estigui a Móra d'Ebre, ja que el record de Julio Antonio a Madrid no s'hauria extingit però "estic segur que creixerà més si està entre nosaltres". Posteriorment, a preguntes dels periodistes, Poblet ha explicat que la Diputació i l'Ajuntament continuen treballant en el projecte de creació d'un museu dedicat a l'artista a Móra d'Ebre, el qual està actualment en fase d'estudi tècnic. En aquest punt, l'alcalde ha explicat que l'equipament necessita "un espai generós", per la qual cosa el consistori està negociant l'adquisició d'un immoble al nucli urbà que pugui acollir el museu.

Els parlaments institucionals els ha tancat l'alcalde de la població, Joan Piñol, qui ha destacat el simbolisme i la transcendència de l'acte que s'estava realitzant i ha tingut paraules d'agraïment a la Diputació, a la família de l'escultor i també a la família del Dr. Gregorio Marañón, amic de Julio Antonio, per haver cedit les despulles, la làpida i el bust que configuren el mausoleu de l'artista avui inaugurat. 

Seguidament, s'ha interpretat la peça musical ‘El héroe muerto’, que el compositor Mariano San Miguel va dedicar a Julio Antonio, executada per la Banda de l’Escola Municipal de Música i Dansa de Móra d’Ebre, amb la qual ha posat el punt i final a l'acte.

El record i homenatge a l’il·lustre fill de Móra d’Ebre ha seguit amb la presentació del llibre Julio Antonio, 1889-1919. Un segle després a la Biblioteca Comarcal per part del Dr. Antonio Salcedo Miliani, coautor i coordinador del llibre. L’obra ha estat escrita per diferents historiadors i estudiosos especialitzats en l’obra de Julio Antonio: Joan Launes Villagrasa, Anna M. Andevert, María Victoria Gómez Alfeo, Fernando García Rodríguez, Aida Marín Yrigaray, Carmen Fernández Aparicio, Lucía García de Carpi, Antonio Salcedo Miliani i Rosa M. Ricomà Vallhonrat. Forma part de la col·lecció Tamarit de llibres d’art, editat pel Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona i Viena Edicions, i és bilingüe, en català i castellà.

L’homenatge al cementiri i la presentació del llibre d’aquest divendres a Móra d’Ebre s’emmarquen en els actes impulsats des del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona per commemorar el centenari de la mort d’Antonio Rodríguez Hernández, conegut artísticament com a Julio Antonio, nascut a Móra d’Ebre i considerat el gran renovador de l’escultura a l’Estat. Els actes es van iniciar el passat mes de novembre. La propera cita serà Madrid, al març, per presentar el llibre i homenatjar l’artista a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

Servei de premsa Ajuntament de Móra d'Ebre