Presentació del llibre “Pobles i gent de l’Ebre a la Catalunya del segle XVIII”



Dijous, 13 de setembre a les 20:00h, a la Biblioteca Comarcal de Móra d’ebre tindrà lloc la presentació del llibre de Joan Ramon Vinaixa “Pobles i gent de l’Ebre a la Catalunya del segle XVIII (Ribera d’Ebre 1775-1799)”. La presentació anirà a càrrec de Gerard Mercadé, director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Aquest estudi de l’historiador benissanetà Joan Ramon Vinaixa, emmarcat en el darrer quart del segle XVIII, destapa com era la realitat panoràmica d’uns pobles rurals, els riberencs, geogràficament em – plaçats a l’interior, mal comunicats, allunyats dels principals centres de decisió i de poder i que majoritàriament dipositaven la supervivència econòmica en el sector primari.

En tractar-se d’un període poc estudiat, una part ben significativa destapa documentació inèdita o poc o gens desgranada. L’autor estudia en profunditat els temes que ofereixen una imatge més aproximada de com aleshores funciona – va l’engranatge social, administratiu i econòmic del territori. Al recer d’aquests grans blocs temàtics en brollen d’altres que destaquen per la seua importància històrica o per la visió més propera que donen sobre aquests pobles i la seua gent.

Precisament l’interès de l’autor ha estat sempre el de donar a conèixer el dia a dia del mateix espai físic i humà d’una comarca de Catalunya, que actualment anomenem Ribera d’Ebre, tot i que aquest cop centra la mirada en el passat i més específicament, com ja s’ha dit, en el darrer quart del set-cents. És el contrast entre el món urbà de les mitjanes o grans ciutats i el món rural representat per una multitud de pobles escampats arreu el que ens dóna una imatge molt més real i nítida sobre quina era aleshores la realitat viva del país. Un relat que ens fa reviure el nostre passat.