Exposició: "Passat, present i futur de la maçoneria a les Terres de l'Ebre"


Divendres 31 de març, a les 8 del vespre,  a la sala d’exposicions Julio Antonio de Móra d’Ebre, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Passat, present i futur de la maçoneria a les Terres de l’Ebre”. L’exposició romandrà oberta dissabte 1 d’abril i diumenge 2 d’abril de 11 a 14h i de 16 a 20h.

Es tracta d’una exposició inèdita a través de la qual es donaran a conèixer les organitzacions maçòniques que actualment  existeixen a les comarques de l’Ebre. L’exposició està integrada per una sèrie de plafons informatius sobre la història de la maçoneria, el seu simbolisme i la seva influència en el societat fent esment als  àmbits ritualistes, acadèmics i filantròpics.

La part  històrica de l’exposició que fa referència a les Terres de l’Ebre  ha estat coordinada pel professor de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Sánchez Cervelló que ha destacat l’adscripció maçònica de personatges ebrencs tan significatius com Marcel·lí Domingo i els alcaldes tortosins Joan Benet Piñana i Josep Berenguer Cros.

L’exposició, que s’acompanya de la recreació d’un temple maçònic i de medalles, insígnies i d’altres elements maçònics com la vestimenta i els manils, està organitzada  per  la Respectable Lògia Gallard de Josà de Tortosa  i el Sobirà Capítol Rosacreu Maat de Móra d’Ebre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i l’Associació Cultural La Riuada, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, els Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre   i el catedràtic de la URV Josep Sánchez Cervelló.

LA MAÇONERIA

La maçoneria és una institució universal, essencialment ètica, filosòfica i iniciàtica, l'estructura fonamental de la qual la constitueix un sistema educatiu, tradicional i simbòlic. S'ingressa a ella per mitjà de la Iniciació. Fundada en el sentiment de la Fraternitat, constitueix el centre d'unió per als homes d'esperit lliure de totes les races, nacionalitats i credos. Com a institució docent té per objecte el perfeccionament de l'home en el medi en el qual viu i conviu.
La maçoneria promou entre els seus adeptes la recerca incessant de la veritat, el coneixement de si mateix, i els valors morals, per assolir la fraternitat universal del gènere humà. A través dels seus membres projecta sobre la societat l'acció humana benefactora de les virtuts i dels ideals que sosté. Exalta la tolerància i rebutja tota afirmació dogmàtica i el fanatisme. Allunya de les seves lògies les discussions de política partidista i de tot sectarisme religiós i conrea la via iniciàtica com a eina de creixement personal. Propugna els postulats de llibertat, igualtat i fraternitat i en conseqüència, promou la justícia social, combatin els privilegis i la intolerància.

LA  RESPECTABLE LÒGIA GALLARD DE JOSÀ

La Respectable Lògia Gallard de Josà va ser fundada l’any 2001, a la ciutat de Tortosa, per un grup de  maçons que residien a Barcelona, Tarragona, Tortosa i Vinaròs.  L’objectiu era recuperar el treball maçònic a les Terres de l’Ebre que s’havia perdut arran del cop d’estat de 1936.
La lògia va prendre  el nom de Gallard de Josà que fou comanador de l’Ordre del Temple a Tortosa entre els anys 1272 i 1274. Gallard de Josà, el dia 16 de novembre de 1272, va comparèixer davant notari per formalitzar la seva “Composició” que va permetre posar per escrit Els Costums de Tortosa per tal que regissin com a dret principal del govern de la ciutat.

El SOBIRÀ CAPÍTOL ROSACREU MAAT


Durant l’any 2012 amb la voluntat de continuar avançant en el camí iniciàtic de la maçoneria  i aprofundir en la seva vessant filosòfica els membres de la R.·. L.·. Gallard de Josà van acordar  sol·licitar una carta patent al Supremo Consejo del Grado 33 y último del R\E\A\A\ para España per poder instal·lar a Móra d’Ebre un capítol rosacreu que els permetria treballar fins al grau 18º del Ritu Escocès Antic i Acceptat.