Joan Launes va pronunciar la conferència “Artur Cot i Miró, cronista oficial de Móra d’Ebre”.


Dins dels actes programats amb motiu de la Primavera Cultural de Móra d’Ebre, ahir al vespre, Joan Launes, periodista i president de l’Associació Cultural la Riuada, va presentar la conferència “Artur Cot i Miró, cronista oficial de Móra d’Ebre”.

L’acte va tenir lloc a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre i va ser presentat per l’alcalde de la vila, Joan Piñol.

Joan Launes va dedicar la xerrada, en nom de l’Associació Cultural la Riuada,  al que fou cronista oficial de la població amb motiu del desè aniversari del seu traspàs. Launes va fer un recorregut per la vida i obra d’Artur Cot destacant el seu treball envers la recerca històrica i la difusió del patrimoni cultural i històric de la vila, present en la seva obra, i que representa una valuosa aportació de documentació que cal estudiar i analitzar. El conferenciant va fer un repàs als reconeixements públics que havia tingut Artur Cot, també va recordar el diferents llibres que havia publicat i la gran quantitat d’articles que van veure la llum de la seva ploma, molts dels publicats als programes de Festa Major de Móra d’Ebre, a la revista la Riuada, la Miscel·lània del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i la Foig de Garcia, entre d’altres.

Del llibre l’Església parroquial de Sant Joan Baptista publicat l’any 1986 Joan Launes va dir el següent: “L'Església parroquial de Sant Joan Baptista és un estudi apassionant on les generacions passades es donen la mà amb els morencs d’avui. Les seves pàgines ens introdueixen a la història de Móra, amb un interessant apartat de notes i documents que van de la recerca de les arrels en la llunyania del temps fins a la segona fundació de Móra. La Clerecia i la Butlla del Priorat, els aspectes econòmics, el temple en el transcurs del temps i els altres llocs de cultes en són motiu d’estudi i la seva lectura  ens porta a conèixer la trajectòria de la parròquia i la nostra història”.

Cal esmentar també la referència a la notable frase d’Artur Cot: “l’Ebre és el carrer Major i el castell, hostal de reis” Joan Launes va llegir el text que va publicar al seu dia Artur Cot: ““L’Ebre fou carrer Major de la vila i el castell, hostal de reis, tota la vila botiga i cada llar una porta oberta”. Móra és un poble on ningú se sent estrany ni foraster. Aquesta  vocació ha configurat una vila de comerç, serveis socials i administratius.”


EL públic assistent va poder escoltar la veu d’Artur Cot parlant del castell de Móra i la seva història gràcies a una entrevista que va emetre Ràdio Móra d’Ebre dins del seu programa Diàleg, el 24 de setembre de 1981. Joan Launes va obsequiar els assistents amb una selecció de fragments de l’entrevista en què Artur Cot parlava, entre altres temes, dels orígens de la fortificació, l’intent de reconquesta dels castell per part del príncep Mir Geribert, les lluites de templers i Moncades contra els Entença, amb l’atac al castell el mes d’agost de 1289, el fet que molts morencs van acompanyar Berenguer d’Enteça a les lluites de Grècia, el paper del castell com a presó política al segle XV, la decadència del castell amb el progrés de l’artilleria, la visió actual del castell i la necessitat de consolidar la fortificació i donar-li un destí.

La Biblioteca es va convertir momentàniament en un espai que va retrocedir 35 anys en el temps i es va poder gaudir de la presència d’Artur Cot en uns moments únics i irrepetibles.