II JORNADES DE LA BARONIA D’ENTENÇA 2023



El Centre d'Estudis de la Ribera d’Ebre, el Centre d'Estudis del Priorat, el Centre d'Estudis de l'Hospitalet de l'Infant, l'Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, el Centre d'Estudis Falsetans, l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre i l’Ajuntament de Pratdip organitzen les II Jornades de la Baronia d'Entença, els mesos d'abril i maig de 2023.

Les diferents institucions i entitats que organitzen les jornades després de l’èxit de les primeres, que van tenir lloc l’any 2021, han treballat per poder oferir-ne un nou programa amb la intenció de continuar aprofundint i estudiant el que fou la Baronia d'Entença durant els segles i la seva incidència a les diferents viles que en van formar part, apropant als interessats els fets que van configurar la història i la vida quotidiana dels diferents pobles. Les jornades contemplen un total de tres conferències i la presentació d'un llibre a càrrec d’historiadors experts en la història de la baronia i dues visites guiades a alguns dels elements patrimonials de l’època.

Les entitats organitzadores esperem que les jornades segueixin donant a conèixer i posant en valor un període de la història dels municipis que en van formar part, tot descobrint aspectes fins al moment poc coneguts, fins i tot podríem dir desconeguts totalment pel territori, entre els quals hi podem destacar la vida quotidiana, els senyorius, els conflictes bèl·lics, l’evolució de la baronia, els seus recursos econòmics i patrimonials, la seva evolució i transformació durant els anys...

Baronia d'Entença

Els seus orígens es remunten al 1153 quan el Comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, va conquerir els darrers reductes musulmans de la Ribera d'Ebre i el Priorat. Els nous territoris ocupats es van integrar a la Corona Catalana distribuint-se en jurisdiccions senyorials cedides als nobles i a les ordes militars que havien col·laborat en la seva conquesta.

Des de l'any 1174 fins al 1837 van formar part del territori senyorial conegut amb el nom de baronia d'Entença els actuals municipis de Móra d’Ebre, Bellmunt del Priorat, Falset, Tivissa, Capçanes, El Molar, Masroig, Marçà, Garcia, Móra la Nova, Pratdip, Guiamets i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Els diferents senyors de la baronia (els Castellvell, els Subirats-Sant Martí, els Entença, els Prades, els Cardona i els Medinaceli) van tenir la jurisdicció civil, criminal, fiscal i política d'aquest territori fins la desamortització de Mendizábal, per la qual van quedar abolits els senyorius i els hereus.

Comissió Organitzadora de les Jornades de la Baronia d’Entença:


Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre

Associació Cultural la Riuada

Centre d'Estudis de l'Hospitalet de l'Infant

Centre d'Estudis de la Ribera d’Ebre

Centre d'Estudis del Priorat

Centre d'Estudis Falsetans

Ajuntament de Pratdip


Inscripció obligatòria a les visites guiades (baroniaentenca@gmail.com)

Places limitades