125 aniversari del naixement de l’escultor Santiago Costa “El poeta de la pedra”



L’Associació Cultural la Riuada amb motiu del 125 aniversari del naixement de Santiago Costa i Vaqué, il·lustre escultor morenc, vol recordar l’homenatge que Móra d’Ebre li va dedicar el mes d’agost de 1995.

La revista la Riuada núm. 4 a la seva secció “La Cultura dia a dia” publicava un article de Joan Launes on es feia ressò de les diferents activitats organitzades. Unes activitats que van comptar amb la presència de familiars de l’artista.

L’Associació Cultural la Riuada, amb el patrocini de l’Ajuntament, va organitzar diferents actes per commemorar el centenari del naixement del pintor i escultor morenc Santiago Costa tot coincidint amb la Festa Major de Móra d'Ebre 1995. Del 19 al 27 d'agost a la Sala Julio Antonio es va gaudir de l'exposició “Santiago Costa. Centenari del seu naixement (1895-1995)",on es van poder contemplar un total de 45 pintures i dibuixos,i 27 escultures; obres que es van aplegar gràcies a la col·laboració de la família de l'artista, els museus de Tortosa i de Tarragona i diferents particulars. La coordinació de l'exposició va estar a cura del familiar i biògraf de l'artista, el també pintor i escultor Julio Antonio Sánchez Oliver, qui manifestà a la Riuada que l'exposició era possible"gràcies a mesos de treball i a la cessió de les obres per part de les entitats i particulars".

L'acte d'inauguració de la mostra va anar a càrrec del delegat d'Ensenyament a Tarragona ,Àngel Martí, de membres del consistori de Móra d'Ebre presidits pel seu alcalde, Santiago Campos, juntament amb familiars de l'artista i els membres de la Riuada, a més del nombrós públic que volgué retre homenatge a aquest insigne artista morenc. Àngel Martí durant l'acte d'inauguració glossà la personalitat de Santiago Costa a qui va conèixer en vida. Martí destacà “la seva estima per Móra i la comarca de la Ribera”; A.Martí,com a escultor que és,manifestà que"sempre he recordat la importància del que deia Costa,quan es referia  al dibuix com a eina fonamental per un bon escultor".L'alcalde de Móra d'Ebre, Santiago Campos destacà la qualitat humana i artística de Costa a la vegada que incidí en"la necessitat de celebrar el centenari del naixement d'un morenc il·lustre".EI president de la Riuada, Josep Solé,va qualificar l'exposició com"un acte amb el qual es vol reivindicar lafigura de Costa,una mica oblidada i no sols des del punt de vista artístic sinó també humà".



L'acte va incloure també la presentació del número 3 de la revista la Riuada,amb un monogràfic dedicat a Santiago Costa.

L’exposició, durant els dies que va estar oberta, fou visitada per més d’un miler de persones que van poder delectar-se amb les diferents èpoques artístiques de Santiago Costa,tant amb l'escultura com amb la pintura i dibuixos. Com diu el seu biògraf Julio Antonio Sánchez Oliver "Per a Santiago Costa, l'escultura havia de tenir vitalitat; que en la forma orgànica es pogués apreciar un toc de realitat i de calidesa",aquesta realitat i calidesa que van percebre els visitants.

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Artur Mas, fou l'encarregat de descobrir una placa commemorativa a la casa natal de l'artista,en la qual Móra d'Ebre va voler deixar constància per sempre d'un artista anomenat"el poeta de la pedra".

La celebració del centenari del naixement de S. Costa es va cloure amb un cicle de conferències,que s'inicià el dia 20 de novembre amb la intervenció del cronista oficial de Móra d'Ebre, Artur Cot, que enraonà de"Santiago Costa i Móra d 'Ebre";el doctor en belles arts Robert Escoda va oferir  una xerrada sobre "Santiago Costa en el record, els darrers anys de la seva vida"; finalment, el professor titular d'escultura de la Universitat Rovira i Virgili, Antonio Salcedo, va pronunciar la conferència "L'escultura de Santiago Costa".




Durant aquests anys s’han escrit i publicat diferents articles sobre la vida i obra de Santiago Costa i Móra d’Ebre i en aquest escrit voldríem destacar el llibre “Santiago Costa, escultor (1895-1984) de Loreto Meix i Boira , obra que va guanyar el XV Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila.

La seva obra i la seva estima per Móra està present en el monument commemoratiu que va fer en memòria del seu cosí, el també escultor morenc Julio Antonio, obra que es va inaugurar el 31 d’agost de 1929 a la plaça de Dalt de Móra d’Ebre i en la que es troben en una abraçada simbòlica els dos fills il·lustres de la vila, una unió que també es fa palesa en el lloc on van nàixer amb les diferents referències que els amics i els morencs han deixat presents per recordar la seva vida i obra.


Per a saber més: