El morenc Joan Launes, el flixanco Sánchez Cervelló i el Premi de Narrativa de Vinebre guanyen la Sirga d'Or



El periodista morenc Joan Launes, president de l'associació cultural La Riuada, juntament amb l'historiador de Flix Josep Sánchez Cervelló, van ser guardonats el dia 17 de febrer de 2017 amb el premi Sirga d'Or en la categoria individual. Quant a entitats, el guardó se l'adjudicà el Premi de Narrativa Ribera d'Ebre, de Vinebre. Reconèixer la tasca de persones i entitats envers la comarca de la Ribera d’Ebre és l'objectiu d'aquest premi nascut l'any 1992 i de caràcter biennal. 

L'acte de lliurament del premi Sirga d’Or va tindre lloc al Teatre Municipal La Llanterna de Móra d'Ebre sota la presidència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila; l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol; la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim; i el president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), Joan Josep Duran. 

Guardonats 

Joan Launes i Villagrasa, periodista i activista cultural: nascut a Móra d'Ebre, va iniciar la seva tasca als anys 70, a Ràdio Móra d'Ebre. Amb la incorporació de l'emissora Cadena SER, l'any 1983 va ser cap dels serveis informatius, i l'any 1987 va ser nomenat delegat de Ràdio Móra d'Ebre - SER. Molt vinculat als mitjans de comunicació del territori, també va ser dinamitzador econòmic del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre del 1992 al 2010. Actualment és president de l'Associació Cultural La Riuada de Móra d'Ebre. 


Josep Sánchez Cervelló, doctor en Història i catedràtic de la URV: nascut a Flix l'any 1958, és un apassionat de la història i, a més de doctor i catedràtic de la URV, és autor de nombrosos articles i publicacions periòdiques de la Ribera d'Ebre, així com de llibres de referència per entendre la història de la comarca i les Terres de l'Ebre. 

Premi de Narrativa Ribera d'Ebre: aquest 2016 el premi ha celebrat la seva 34a edició. A més, és el certamen més antic de les Terres de l'Ebre, un referent cultural arreu dels països catalans, i compta amb una suma de voluntats comarcals: el Consell Comarcal, el CERE i el municipi de Vinebre. 

En aquesta ocasió hi van optar quatre persones i quatre entitats representatives del territori i mereixedores d’un reconeixement que organitza el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb el suport del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), del qual formen part com a col·laboradors els ajuntaments de Móra d’Ebre, Flix i Ascó. 

A banda dels esmentats, els candidats van ser Josep Casadó i Sònia Franquet, en l’apartat de persones; i les associacions culturals de La Cana de Flix, La Riuada de Móra d’Ebre i Vídeo Ascó Televisió. Tots van ser seleccionats com a finalistes per una comissió electoral creada pel CERE i formada per entitats, administracions locals i persones representatives de la comarca. Un cop seleccionats els finalistes, els encarregats de triar els guanyadors del Sirga d’Or van estar els 400 socis del CERE, veïns de tots els pobles de la Ribera. El recompte es va fer en presència de la Junta Directiva de l’entitat. 

El Consell Comarcal és qui atorga el Sirga d’Or als guanyadors, un guardó on hi ha la silueta de la Ribera d’Ebre amb un nus mariner, símbol de la corda que estiraven els sirgadors riu amunt. En la categoria persona és un pin; en la d’entitat, una estatueta sobre una àgata blava que evoca el riu Ebre. Des del 2010 es lliuren en les dues categories.