Presentat el llibre "El vapor Anita. La història d'un mite"


L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre va acollir ahir al vespre la presentació del llibre "El vapor Anita. La història d'un mite", obra d’Albert Curto i Laura Tienda.
El director de l’Arxiu Comarcal, Gerard Mercade durant el seu parlament va destacar la importància de l’obra, que recull una història de pel·lícula d’una època passada plena de simbolismes.
L’acte va comptar amb la presència d’Albert Curto que va fer un recorregut al voltant de la història del vapor Anita i dels personatges lligats amb l’embarcació. Curto va incidir amb les grans expectatives que va representar la seva construcció, així com en l’encant mític del seu nom, l’origen del qual va representar tot un treball de recerca molt interessant. L’autor de l’obra va valorar molt positivament el fet de trobar documentació inèdita al voltant del vapor i dels diferents personatges que van ser protagonistes al seu dia.
El vapor Anita. La història d'un mite
“L'Anita va ser la darrera embarcació de vapor que circulà pel curs baix de l’Ebre, l’únic riu navegable de Catalunya. La seva construcció, ús i renovació és tot un símbol evolutiu d’una època, una barreja d’interessos creuats entre Manresa, Puig-reig, Barcelona, Tortosa i el Delta. Des del 1915, quan es posa en funcionament, fins que s’enfonsa, en la riuada de 1937, tot un món d’industrials, burgesos, obrers, mariners, pagesos, menestrals, excursionistes, etc., es mouen al seu voltant. L’Anita els dóna vida, a ells i a un riu llavors cabdal i hegemònic. Cent anys després, l’esperit del vaporet, avui força mitificat, continua vigent en l’ideari col·lectiu, no només de la gent ebrenca, sinó de tots aquells que algun cop s’han acostat a les Terres de l’Ebre.”