Celebrada la sessió de proximitat del Pacte nacional per la llengua



La Biblioteca Comarcal Artur Cot i Miró de Móra d'Ebre ha acollit avui una sessió de proximitat en el marc del procés participatiu del Pacte nacional per la llengua, amb la intervenció dels presidents de l'Associació Cultural La Riuada, de Móra d'Ebre, Joan Launes; d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, Dolors Róo, i del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, Josep Cid. Les intervencions han girat al voltant de la situació de la llengua catalana en l'actualitat, en especial en l'àmbit de la cultura, on el català presenta diferents estadis d'ús segons el sector.

El periodista Joan Launes ha fet una detallada exposició del procés participatiu del Pacte nacional per la llengua que impulsa actualment el govern de la Generalitat i ha detallat un seguit de dades per a il·lustrar la vitalitat de la llengua catalana en el sector de la cultura i els mitjans de comunicació. Per la seua banda, l'advocada Dolors Róo ha explicat la postura d'Òmnium en el debat del Pacte i ha insistit en la necessitat d'anar més enllà de la queixa sobre la situació de l'idioma i aprofitar l'actual debat per a fer propostes i adoptar una postura proactiva en defensa del català per part dels seus parlants. Finalment, el filòleg Josep Cid, ha fet una exposició sobre els esculls que històricament ha hagut de superar la llengua catalana per a sobreviure i ha reclamat a la societat fermesa, autoestima i exigència per a revertir l'actual situació i rellançar l'ús de l'idioma, especialment entre els jóvens.

L'acte ha comptat amb la participació de vint persones vinculades a diferents àmbits socials i professionals, algunes de les quals han formulat diverses reflexions i propostes sobre la qüestió, que han sigut valorades i comentades pels ponents. L'Ajuntament de Móra d'Ebre ha estat representat per Rubèn Biarnès, que aquest divendres serà nomenat alcalde de la vila, i per la regidora de Cultura, Montserrat Pineda.



Font: RIBERAONLINE