Tercera conferència de les Jornades de la Baronia d’Entença a càrrec de mossèn Josep Alanyà.



La conferència “Conflicte de senyors i de pobles a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre” que va pronunciar mossèn Josep Alanyà a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre va despertar l’interès del públic assistent que va omplir la sala de gom a gom, amb prop d’un centenar de persones. Durant la seva intervenció el conferenciant va anar aprofundint en la guerra que van mantenir els templers i els Entença en el darrer quart del segle XIII, a la Ribera d’Ebre i la vegueria de Tortosa, una lluita que va enfrontar els Moncada i els frares del Temple per una banda amb els Entença per l’altra. Mossèn Alanyà va explicar les causes del conflicte, les estratègies bèl·liques en el desenvolupament de la guerra així com les accions més importants del conflicte per acabar amb la finalització dels enfrontaments.

L’acte va comptar també amb la intervenció del director de l’arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre i cap de publicacions del CERE, Gerard Mercader, que va comentar els procés d’organització de les jornades i la vàlua dels diferents conferenciats que hi participen. Per la seva part el periodista i president de l’Associació Cultural la Riuada, Joan Launes, durant la seva intervenció va ressaltar la tasca de coordinació de les diferents entitats en la seva organització, manifestant la voluntat de les entitats organitzadores en descobrir aspectes de la Baronia d’Entença fins al moment desconeguts, en paraules seves “La recuperació de la nostra història i el seu patrimoni és un dels treballs que hem iniciat per deixar constància del que fou la Baronia”. L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, va cloure l’acte, en el seu parlament va felicitar a les entitats organitzadores per la seva iniciativa i les va encoratjar a continuar treballant per donar a conèixer el que fou la Baronia al territori.

Les Jornades de la Baronia d’Entença han estat organitzades pel Centre d’Estudis Falsetans, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Centre d’Estudis del Priorat, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant i l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre i compten amb el suport dels ajuntaments on tenen lloc les diferents activitats programades.