Presentat el llibre ‘El fill de l’italià’ de Rafel Nadal



L’espai literari de Bassa la papereria va acollir, el passat cap de setmana, la presentació del Premi Ramon Llull 2019, ‘El fill de l'italià’ de Rafel Nadal. 

L’acte va comptar amb la presència de l’autor de l’obra i fou conduït pel periodista i president de l’Associació Cultural la Riuada, Joan Launes, que va conversar amb Rafel Nadal de la seva obra. 

Durant la seva intervenció Joan Launes va destacar el treball que dóna a conèixer una història dins de la qual hi ha moltes històries, totes elles amb gran força narrativa i literària. Unes històries que han vist la llum gràcies a la tasca de recerca i investigació de Rafel Nadal, que amb la seva ploma i mestria apropa el lector a una realitat dels anys 40, desconeguda fins al moment, i que ha vist la llum mitjançant la memòria oral d’un poble i els seus protagonistes. Per la seva part, Rafel Nadal va aprofundir en els orígens de la història i va anar explicant diferents episodis que van succeir durant la postguerra en un país en el qual les dones hi van tenir un paper molt destacat. 

Sergio Bassa fou l’encarregat de presentar l’acte en què també es va poder degustar el vi "Il·lusió" del Celler Xavier Clua de Vilalba dels Arcs. 



‘El fill de l’italià’ 

“En Mateu creix en una família trencada que no se sent seva. Des de petit lluita per deixar enrere els crits, les baralles i la misèria de la Mina, la casa més pobra de Caldes de Malavella, la que tothom evita. Aviat descobreix que els seus orígens s’amaguen darrere d’un secret del qual ningú parla però que coneix tothom: el poble està marcat per l’odissea d’un miler de joves mariners italians que s’hi van refugiar en plena Segona Guerra Mundial. Són els supervivents de l’enfonsament del cuirassat Roma, bombardejat pels alemanys el 9 de setembre de 1943 en venjança per l’armistici entre Itàlia i els aliats. 

Seixanta anys després, en Mateu decideix buscar el seu pare i comença a fer -se preguntes: qui era aquell noi que xiulava cançons napolitanes i duia a rentar la roba a la seva mare? Quins eren els somnis de la Joana, que plantava clavells de poeta per escapar d’un marit bosquetà que no parava mai a casa? 

El fill de l’italià és un viatge a la recerca de la pròpia identitat i la història extraordinària d’un amor prohibit en plena postguerra”.