Joan Ramon Vinaixa presenta un estudi sobre la vida a la Ribera d’Ebre en el darrer quart del segle XVIII


La Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre ha acollit avui l’acte de presentació de la darrera obra de l’historiador benissanetà Joan Ramon Vinaixa i Miró. Es tracta d’un complet estudi sobre el darrer quart del segle XVIII a la Ribera d’Ebre, que porta per títol ‘Pobles i gent de l’Ebre a la Catalunya del segle XVIII (Ribera d’Ebre, 1775-1799)’. L’obra, publicada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), l’ha presentada Gerard Mercadé, director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE).

El volum, de 500 pàgines, és un extens i aprofundit treball sobre la vida a la comarca de la Ribera d’Ebre durant els darrers 25 anys del segle XVIII. Vinaixa, lluny de fixar-se en els grans esdeveniments de l’època, com la Revolució Francesa o la independència dels Estats Units, centra el seu interès en qüestions com la demografia, les comunicacions, les infraestructures, l’economia, l’administració, les relacions socials, les festes o els processos de segregació municipals viscuts aleshores en els municipis de l’actual comarca riberenca.

Tant l’arxiver Gerard Mercadé com Joan J. Duran, president del CERE, han destacat que es tracta d’una de les publicacions de més nivell que ha editat el centre d’estudis al llarg dels seus 35 anys de vida, ja que el volum que s’ha presentat avui condensa un treball investigador de 25 anys efectuat per l’historiador de Benissanet.

La presentació ha comptat amb la intervenció de Vinaixa, qui ha fet un resum del treball i ha presentat un seguit d’imatges vinculades a la població de Móra d’Ebre de l’època. L’autor ha explicat que en la seua trajectòria com a historiador han influït decisivament persones com l’escriptor benissanetà Artur Bladé i Desumvila, el periodista i activista cultural Carmel Biarnès, d’Ascó, i l’historiador morenc Artur Cot.

El president de l’associació La Riuada, Joan Launes, ha estat l’encarregat de presentar un acte que ha clos amb unes paraules d’agraïment i d’encoratjament de l’alcalde de Móra, Joan Piñol.