dimarts, 20 de desembre de 2016

Presenten el llibre “Noms de lloc i de persona de la Ribera d’Ebre i altres estudis d’onomàstica” a Móra d’Ebre


L'acte de presentació del llibre "Noms de lloc i de persona de la Ribera d'Ebre i altres estudis d'onomàstica" ha tingut lloc avui a la Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre. L'obra, publicada pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), recull les aportacions, ponències i comunicacions que diversos estudiosos d'arreu dels Països Catalans van presentar a la Jornada d'Onomàstica de la Ribera d'Ebre, desenvolupada a Móra d'Ebre i a Ascó els dies 17 i 18 d'octubre de 2015 . L’acte ha comptat amb els parlaments de Joan Launes, president de l’associació La Riuada, i dels ponents de les jornades Ventura Castellvell i Maite Cot.
El nou llibre de la col·lecció d'estudis comarcals Daliner és un volum de 416 pàgines que inclou fins a 23 articles signats per diferents especialistes adscrits a la Societat d'Onomàstica, professors universitaris, socis del CERE i estudiosos, entre els quals Pere Navarro, de la Universitat Rovira i Virgili; Jordi Ferrús, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx; Eugeni Perea, de la Universitat Nacional d'Educació a distància (UNED), o Maite Mollà, de l'Acadèmia de la Llengua, entre d'altres.
Cal destacar els nombrosos articles referits a la Ribera d'Ebre i comarques limítrofs que inclou l'obra, que reflecteixen de forma prou eloqüent i a través d'un desplegament temàtic notòriament plural i divers, l'essència d'allò que és a Catalunya —i a arreu del món— la recerca onomàstica: una aproximació al coneixement de les persones i de les coses, a múltiples escales, a través dels seus noms.
En aquest sentit, i entre d'altres temàtiques, a l'obra s’hi poden trobar articles sobre la toponímia franquista a la vila de Flix, una panoràmica sobre els estudis d'onomàstica de la Ribera d'Ebre, un treball sobre la carponímia a la Ribera d'Ebre o, per destacar-ne algun més, un treball sobre l'evolució de la manera d'anomenar les dones entre els segles XIV i XX a la vila de Vinebre.
El volum està introduït per una presentació de Joan Josep Duran, president del CERE, i compta amb un pròleg signat per Joan Tort i Donada, president de la Societat d'Onomàstica, institució que va promoure la Jornada juntament amb el centre d'estudis riberenc.
Aquest llibre, juntament amb l'obra 'Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d'Ebre', guanyadora de la darrera edició del Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila, són les dos novetats editorials de la col·lecció Daliner que ha publicat enguany el CERE.
L'acte va estar organitzat pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Associació Cultural La Riuada amb la col·laboració de l'Ajuntament de Móra d'Ebre i la Biblioteca Comarcal.

dimarts, 13 de desembre de 2016

Presentació del llibre "Noms de lloc i de persona de la Ribera d'Ebre i altres estudis d'onomàstica"L’acte tindrà lloc a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre demà dijous a les 20 hores. L’obra publicada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) recull les aportacions, ponències i comunicacions que diversos estudiosos d’arreu dels Països Catalans, van presentar a la Jornada d’Onomàstica de la Ribera d’Ebre, desenvolupada a Móra d’Ebre i Ascó els passats 17 i 18 d’octubre de 2015.

El nou llibre de la col·lecció d’estudis comarcals Daliner, és un volum de 416 pàgines que inclou fins a 23 articles signats per diferents especialistes adscrits a la Societat d’Onomàstica, professors universitaris, socis del CERE i estudiosos, entre els quals Pere Navarro, de la Universitat Rovira i Virgili; Jordi Ferrús, de la Universitat Miguel Hernández d’Elx; Eugeni Perea, de la Universitat Nacional d’Educació a distància (UNED), o Maite Mollà, de l’Acadèmia de la Llengua, entre d’altres. Cal destacar els nombrosos articles referits a la Ribera d’Ebre i comarques limítrofs que inclou l’obra, que reflecteixen de forma prou eloqüent, i a través d’un desplegament temàtic notòriament plural i divers, l’essència d’allò que és al nostre país —i arreu del món— la recerca onomàstica: una aproximació al coneixement de les persones i de les coses, a múltiples escales, a través dels seus noms. En aquest sentit, i entre d’altres temàtiques, a l’obra si poden trobar articles sobre la toponímia franquista a la vila de Flix, una panoràmica sobre els estudis d’onomàstica de la Ribera d’Ebre, un treball sobre la carponímia a la Ribera d’Ebre o, per destacar-ne algun més, un treball sobre l’evolució de la manera d’anomenar a les dones entre els segles XIV i XX a la vila de Vinebre.

El volum està introduït per una presentació de Joan Josep Duran, president del CERE, i compta amb un pròleg signat per Joan Tort i Donada, president de la Societat d’Onomàstica, institució que va promoure la Jornada juntament amb el centre d’estudis riberenc.

Aquest llibre, juntament amb l’obra ‘Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d’Ebre’, guanyadora de la darrera edició del Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila, són les dos novetats editorials de la col·lecció Daliner que ha publicat enguany el CERE 

L'acte està organitzat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Associació Cultural la Riuada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Biblioteca Comarcal.

dimarts, 6 de desembre de 2016

La sala Julio Antonio acull l’exposició “Euclides”, de l’Escola Municipal d’Arts Plàstiques i Disseny de Móra la NovaL'Escola Municipal d'Arts Plàstiques i Disseny de Móra la Nova ha presentat avui a la sala d'exposicions Julio Antonio de Móra d'Ebre la mostra "Euclides", formada pels treballs de l'alumnat d'aquesta escola en el marc del novè Projecte Comú de Centre, amb el qual es va cloure el curs lectiu 2015-2016.

La mostra consisteix en un cub gegantque amaga a l'interior un recull de 284 patrons geomètrics dibuixats per l'alumnat al llarg del curs. L'exposició porta el nom d'Euclides en homenatge al matemàtic grec pare de la geometria. A banda dels dissenys geomètrics de l'alumnat, la mostra que es presenta a la sala Julio Antonio inclou els cartells dels nou projectes comuns de centre que ha tirat endavant l'escola moranovenca en els darrers anys. També incorpora un vídeo sobre aquests projectes.

L'acte inaugural ha sigut presidit per l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, acompanyat de l'alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné; la directora de l'Escola Municipal d'Arts Plàstiques i Disseny de Móra la Nova, Rosa Pere; el president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, Joan Josep Duran, i del responsable d'exposicions de l'associació cultural La Riuada, Miquel Pérez.

El projecte Euclides també incorpora una actuació artística de millora urbanística a l'antiga plaça dels tarongers de l'Ateneu Cultural de Móra la Nova, un espai on l'Escola Municipal d'Arts Plàstiques i Disseny de Móra la Nova té la seua seu. Els alumnes del centre van reconvertir aquest indret en un espai públic on poder fer actes envoltats per la bellesa, l'equilibri i la serenor d'un lloc sotmès a la geometria i el color.

"Euclides" es podrà visitar fins a l'11 de desembre, de 17.00 h a 21.00 h, de dilluns a dissabte, i d'11.00 h a 14.00 h els dies festius, a la sala Julio Antonio. L'organització va a càrrec de La Riuada, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), Escola Municipal d'Arts Plàstiques i Disseny de Móra la Nova i l'Ajuntament de Móra d'Ebre.diumenge, 4 de desembre de 2016

“Li deien Lola” va visitar la Biblioteca Municipal de Móra la Nova


L’acte de presentació del llibre de Pilar Romera va anar càrrec de Miquel Esteve, escriptor, i Joan Launes, president de l’Associació Cultural la Riuada, que van conversar amb l’autora.
Durant la conversa el públic assistent va anar descobrint alguns dels secrets de la Lola i la vida als nostres pobles a finals del segle XIX i principis del XX amb una vella aristocràcia rural que feia i desfeia al territori, amb els abusos sobre el poble. Un obra que ens introdueix en un temps on la vida dels riberencs estava lligada al riu Ebre i la seva activitat econòmica i social, però també s’endinsa en els moviments anarquistes centrats a Barcelona en un moment de canvi.
L’obra de Pilar Romera i tota la seva aconseguida ambientació històrica sens dubte ha requerit per part de l’autora un treball de documentació important.
L'acte va estar organitzat per la Biblioteca Municipal de Móra la Nova, Columna Edicions i l'Associació Cultural la Riuada.


Fotos: Paco Sanahuja