Presenten el llibre “Noms de lloc i de persona de la Ribera d’Ebre i altres estudis d’onomàstica” a Móra d’Ebre



L'acte de presentació del llibre "Noms de lloc i de persona de la Ribera d'Ebre i altres estudis d'onomàstica" ha tingut lloc avui a la Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre. L'obra, publicada pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), recull les aportacions, ponències i comunicacions que diversos estudiosos d'arreu dels Països Catalans van presentar a la Jornada d'Onomàstica de la Ribera d'Ebre, desenvolupada a Móra d'Ebre i a Ascó els dies 17 i 18 d'octubre de 2015 . L’acte ha comptat amb els parlaments de Joan Launes, president de l’associació La Riuada, i dels ponents de les jornades Ventura Castellvell i Maite Cot.

El nou llibre de la col·lecció d'estudis comarcals Daliner és un volum de 416 pàgines que inclou fins a 23 articles signats per diferents especialistes adscrits a la Societat d'Onomàstica, professors universitaris, socis del CERE i estudiosos, entre els quals Pere Navarro, de la Universitat Rovira i Virgili; Jordi Ferrús, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx; Eugeni Perea, de la Universitat Nacional d'Educació a distància (UNED), o Maite Mollà, de l'Acadèmia de la Llengua, entre d'altres. 

Cal destacar els nombrosos articles referits a la Ribera d'Ebre i comarques limítrofs que inclou l'obra, que reflecteixen de forma prou eloqüent i a través d'un desplegament temàtic notòriament plural i divers, l'essència d'allò que és a Catalunya —i a arreu del món— la recerca onomàstica: una aproximació al coneixement de les persones i de les coses, a múltiples escales, a través dels seus noms. 

En aquest sentit, i entre d'altres temàtiques, a l'obra s’hi poden trobar articles sobre la toponímia franquista a la vila de Flix, una panoràmica sobre els estudis d'onomàstica de la Ribera d'Ebre, un treball sobre la carponímia a la Ribera d'Ebre o, per destacar-ne algun més, un treball sobre l'evolució de la manera d'anomenar les dones entre els segles XIV i XX a la vila de Vinebre. 

El volum està introduït per una presentació de Joan Josep Duran, president del CERE, i compta amb un pròleg signat per Joan Tort i Donada, president de la Societat d'Onomàstica, institució que va promoure la Jornada juntament amb el centre d'estudis riberenc. 

Aquest llibre, juntament amb l'obra 'Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d'Ebre', guanyadora de la darrera edició del Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila, són les dos novetats editorials de la col·lecció Daliner que ha publicat enguany el CERE. 

L'acte va estar organitzat pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Associació Cultural La Riuada amb la col·laboració de l'Ajuntament de Móra d'Ebre i la Biblioteca Comarcal.