Móra d’Ebre i Ascó acolliran, el 17 i 18 d'octubre, una jornada sobre l’onomàstica de la Ribera d’Ebre



La jornada porta per títol “Onomàstica actual o pretèrita, oral o escrita, de la Ribera d’Ebre i comarques veïnes” i vol estudiar els noms propis tant de llocs com de persones, principalment de la Ribera d’Ebre però també de les comarques veïnes. La jornada està organitzada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, la Societat d’Onomàstica, l’Associació Cultural lo Llaüt d’Ascó i l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre, amb el suport dels ajuntaments de Móra d’Ebre i Ascó,  l’Institut Ramon Muntaner, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Els organitzadors veuen en aquesta trobada, “l’oportunitat d’estudiar i difondre tots aquests mots propis genuïns, fruit de la percepció, del coneixement del territori per part dels habitants que hi viuen i dels avantpassats que espontàniament van identificar amb noms singulars cada un dels indrets que calia diferenciar dels altres” i també és ”una molt bona oportunitat per divulgar aquesta toponímia i antroponímia i per aportar un coneixement més gran del territori, ja que fins ara no s’ha organitzat cap trobada d’aquestes característiques a la Ribera d’Ebre”.

La jornada es divideix en dues sessions la del dissabte, dia 17, tindrà lloc al Teatre Municipal La Llanterna de Móra d’Ebre i la del diumenge, dia 18, al Casal Municipal d’Ascó. Hi ha previstes tres ponències: “Els plaers de la investigació onomàstica. Experiències i metodologia”, a càrrec de l’historiador Eugeni Pere; “Onomàstica i dialectologia a les Terres de l’Ebre” amb el filòleg Pere Navarro, i “Carmel Biarnès i l’estudi de la toponímia i l’antroponímia”, amb el professor Jordi Ferrús. I també un seguit de comunicacions que aprofundiran en àmbits de l’onomàstica tan diversos com l’antroponímia a través dels segles; els malnoms i noms de casa; l’onomàstica urbana, de carrers, places edificis singulars...; l’onomàstica i la seva relació amb la literatura o en com la tractaven els escriptors ebrencs com Artur Bladé, Jesús Moncada o Carmel Biarnès;  la diferència entre la toponímia de les ribes del riu i la de secà o sobre la seva relació amb la lingüística, la geografia, la història, l’arqueologia, la botànica, la zoologia, la cartografia...  entre molts altres aspectes. Els resultats de les actes de les dues jornades es publicaran posteriorment.

Les jornades d’onomàstica de la Ribera d’Ebre seran també el marc de la IV Jornada de la Societat d’Onomàstica i de la VII Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnès. Precisament referent  a aquesta darrera jornada diumenge al matí es lliurarà el VII Premi de Periodisme Carmel Biarnès.


La jornada sobre onomàstica és gratuïta tots dos dies, si sols es participa com a oient, i s’hi han de pagar 20 euros si es vol inscriure al dinar. La jornada es dirigeix a qualsevol persona que estigui interessada en el coneixement, estudi i divulgació dels noms de lloc i de persona.