Presentat el llibre "Presidi major" de Josep Gironés


La Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre  ha acollit la presentación del llibre Presidi major, de l’autor de la Fatarella Josep Gironés. Es tracta d’ una novel·la basada en el personatge real de Ramon Balsebre Clua de Carroc (la Fatarella, 1850 - Ceuta, 1898). La novel·la  va guanyar  el premi Fiter i Rossell de novel·la de la 37a edició de la Nit literària andorrana, organitzada pel Cercle de les Arts i de les Lletres.

La presentació ha anat a càrrec de Julio Monfort que ha destacat la important trajectòria literària de Josep Gironès i ha endinsat al públic assistent en la trama de “Presidi major”; una novel·la que transcorre durant la segona meitat del segle XIX, quan el caciquisme imperava a una bona part dels pobles que formen el Partit Judicial de Gandesà, una pràctica que decantava a favor de molt poques persones l’economia, la llei i l’ordre. Un d’aquells cacics: Ramon Balsebre Clua, protagonista de l’obra, dominà la Fatarella des del seu càrrec d’alcalde, per bé que a poc a poc les coses se li van torçar i acabà a mans de la Justícia. Una vegada jutjat, inicià un periple per diverses presons, fins que va fer cap al Presidi Major de Ceuta.

La presentació ha comptat, entre altres,  amb la presència de la regidora de cultura de l'Ajuntament de Móra d'Ebre, Montse Pineda i diferents membres de l'Associació Cultural La Riuada i de  l'Agrupació Excursionista La Picossa.