dissabte, 30 d’abril de 2016

Joan Launes va pronunciar la conferència “Artur Cot i Miró, cronista oficial de Móra d’Ebre”.


Dins dels actes programats amb motiu de la Primavera Cultural de Móra d’Ebre, ahir al vespre, Joan Launes, periodista i president de l’Associació Cultural la Riuada, va presentar la conferència “Artur Cot i Miró, cronista oficial de Móra d’Ebre”.

L’acte va tenir lloc a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre i va ser presentat per l’alcalde de la vila, Joan Piñol.

Joan Launes va dedicar la xerrada, en nom de l’Associació Cultural la Riuada,  al que fou cronista oficial de la població amb motiu del desè aniversari del seu traspàs. Launes va fer un recorregut per la vida i obra d’Artur Cot destacant el seu treball envers la recerca històrica i la difusió del patrimoni cultural i històric de la vila, present en la seva obra, i que representa una valuosa aportació de documentació que cal estudiar i analitzar. El conferenciant va fer un repàs als reconeixements públics que havia tingut Artur Cot, també va recordar el diferents llibres que havia publicat i la gran quantitat d’articles que van veure la llum de la seva ploma, molts dels publicats als programes de Festa Major de Móra d’Ebre, a la revista la Riuada, la Miscel·lània del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i la Foig de Garcia, entre d’altres.

Del llibre l’Església parroquial de Sant Joan Baptista publicat l’any 1986 Joan Launes va dir el següent: “L'Església parroquial de Sant Joan Baptista és un estudi apassionant on les generacions passades es donen la mà amb els morencs d’avui. Les seves pàgines ens introdueixen a la història de Móra, amb un interessant apartat de notes i documents que van de la recerca de les arrels en la llunyania del temps fins a la segona fundació de Móra. La Clerecia i la Butlla del Priorat, els aspectes econòmics, el temple en el transcurs del temps i els altres llocs de cultes en són motiu d’estudi i la seva lectura  ens porta a conèixer la trajectòria de la parròquia i la nostra història”.

Cal esmentar també la referència a la notable frase d’Artur Cot: “l’Ebre és el carrer Major i el castell, hostal de reis” Joan Launes va llegir el text que va publicar al seu dia Artur Cot: ““L’Ebre fou carrer Major de la vila i el castell, hostal de reis, tota la vila botiga i cada llar una porta oberta”. Móra és un poble on ningú se sent estrany ni foraster. Aquesta  vocació ha configurat una vila de comerç, serveis socials i administratius.”


EL públic assistent va poder escoltar la veu d’Artur Cot parlant del castell de Móra i la seva història gràcies a una entrevista que va emetre Ràdio Móra d’Ebre dins del seu programa Diàleg, el 24 de setembre de 1981. Joan Launes va obsequiar els assistents amb una selecció de fragments de l’entrevista en què Artur Cot parlava, entre altres temes, dels orígens de la fortificació, l’intent de reconquesta dels castell per part del príncep Mir Geribert, les lluites de templers i Moncades contra els Entença, amb l’atac al castell el mes d’agost de 1289, el fet que molts morencs van acompanyar Berenguer d’Enteça a les lluites de Grècia, el paper del castell com a presó política al segle XV, la decadència del castell amb el progrés de l’artilleria, la visió actual del castell i la necessitat de consolidar la fortificació i donar-li un destí.

La Biblioteca es va convertir momentàniament en un espai que va retrocedir 35 anys en el temps i es va poder gaudir de la presència d’Artur Cot en uns moments únics i irrepetibles.

dimecres, 27 d’abril de 2016

Xerrada i projecció de fotografies “Galeria de personatges” al Casal de Jubilats.


Dins dels actes de la Primavera Cultural de Móra d’Ebre Miguel Pérez i Joan Launes, membres de l’associació Cultural la Riuada, han presentat i comentat avui al Casal de Jubilats les diferents instantànies que formen part de l’exposició fotogràfica de retrats de personatges de la societat morenca de finals del segle XIX i del segle XX.
Durant l’acte s’han projectat les 55 fotografies que formen part de la mostra i han estat comentades, destacant aspectes de la vida i obra de les diferents personalitats que en el passat van tenir un protagonisme en la societat de Móra d’Ebre, en els àmbits de la política, l’art, la cultura, l’esport, l’educació, l’economia, la història...
A les fotos s’han pogut veure entre d’altres: Martí Rouret (mestre i polític), Josep Gibert (paleontòleg), Artur Cot (cronista oficial de la vila), Salvador Algueró El Moro (alcalde i líder liberal), Joan Ant. Escriba i Virgili Jubero (pintors), Sor Filomena (religiosa fundadora del convent de les mínimes), Manel Inglés (futbolista), Fèlix Ferrer Galceran, Carles Mani, Santiago Costa i Julio Antonio (escultors) o Antoni Terré, Pere Escribá i Joan Solé (empresaris).

dissabte, 23 d’abril de 2016

La Riuada presenta una exposició fotogràfica de retrats de personatges de Móra d'EbreL'associació cultural La Riuada de Móra d'Ebre ha inaugurat avui, 22 d'abril, una exposició fotogràfica de retrats de personatges de la societat morenca del darrer segle. La mostra porta el títol de "Personatges" i es pot visitar fins al 30 d'abril a la sala d'exposicions Julio Antonio. Consta de 55 imatges de persones ja desaparegudes del municipi que van tindre en el passat un protagonisme en la societat morenca en tots els àmbits: política, cultura, esports, educació, economia...

Noms com Martí Rouret (mestre i polític), Josep Gibert (paleontòleg), Salvador Algueró El Moro (alcalde i líder liberal), Manel Inglés (futbolista), Carles Mani i Julio Antonio (escultors) o Antoni Terré (empresari), entre molts d'altres, formen part d'aquesta col·lecció de personatges morencs destacats.

La mostra ha sigut inaugurada aquesta tarda en el marc de la Primavera Cultural de Móra d'Ebre, en el decurs d'un acte presidit per l'alcalde, Joan Piñol, i pel president de La Riuada, Joan Launes.

Acte de presentació del núm. 37 de la revista La RiuadaL'associació cultural La Riuada de Móra d'Ebre va presentar el dia 22 d'abril el número 37 de la segona època de la revista La Riuada, una publicació que té l'objectiu de difondre aspectes culturals relacionats amb el municipi i la comarca. L'acte va tindre lloc a la sala Julio Antonio i es va emmarcar en la Primavera Cultural que se celebra actualment al municipi.

El número de la revista es titula "Móra i els Entença" i dedica un extens monogràfic de 49 pàgines a analitzar la relació històrica del municipi de Móra amb la casa senyorial dels Entença, que en l'edat mitjana va senyorejar el castell de Móra. En el monogràfic es recullen un total de sis articles signats per Josep Alanyà, Antonio Sánchez, Joan Ramon Vinaixa, Joan-Hilari Muñoz, Alfons Argilaga i Vicenç Ayán.

A banda de la part monogràfica, La Riuada, 37 inclou una aportació de Loreto Meix sobre l'escultor espanyol Julián Lozano, deixeble del cèlebre escultor morenc Julio Antonio y un breu relat històric titulat  "El Tresor dels templers", escrit per Alfons Argilaga. El contingut de la revista es completa amb un article sobre la lògia maçònica Gallard Josà i la maçoneria regular a les Terres de l'Ebre.

L'acte de presentació ha comptat amb la presència de tres autors d'articles: Joan R. Vinaixa, Loreto Meix i Alfons Argilaga, els quals van ser presentats per Juan Josep Duran, president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i membre del Consell de Redacció de la revista.

El president de l'associació La Riuada, Joan Launes, i l'alcalde, Joan Piñol, van pronunciar sengles discursos en què han posat de manifest la importància d'aquesta publicació destinada a divulgar treballs d'investigació relacionats amb el muinicpi.

dimecres, 20 d’abril de 2016

Exposició de fotografies i presentació del nou número de La RiuadaDes de l'Associació Cultural La Riuada tenim el plaer d'invitar-vos a la inauguració i visita de l'exposició "Galeria de personatges" que serà inaugurada el dia 22 del present mes a la Sala Julio Antonio. A l'acte es presentarà, també, el número 37 de la nostra revista.

dimarts, 19 d’abril de 2016

MÓRA I ELS ENTENÇA (revista núm. 37)


Sumari

• LA GUERRA DELS TEMPLERS I ELS ENTENÇA A LA RIBERA D'EBRE I LA TERRA ALTA
Josep Alanyà i Roig


•MÓRA D'EBRE, UNA VILLA DE LA BARONÍA DE ENTENZA, A TRAVÉS DE LA RECOPILACIÓN DOCUMENTAL DE LLOBET (1667)

Antonio Sánchez González

 ELS DUCS DE MEDINACELI, SENYORS DE LA VILA DE MÓRA
Joan R. Vinaixa Miró

• UN GRAPAT DE DOCUMENTS NOTARIALS DELS DARRERS JUEUS DE MÓRA
joan-Hilari Muñoz i Sebastià

• EL TRESOR DELS TEMPLERS
Alfons Argilaga

• CARRERS A MÓRA QUE RECORDEN NOBLES IL·LUSTRES
Vicens Ayan Grau

La cultura dia a dia

• CRÓNICA DE L' ACTIVITAT CULTURAL
Redacció

Trau i gàbia

• JULIÁN LOZANO SERRANO, DEIXEBLE PREDILECTE DE JULIO ANTONIO
Loreto Meix Boira


Som així

• RESPECTABLE LÒGIA GALLARD DE JOSÀ. LA MAÇONERIA REGULAR A LES TERRES DE L'EBRE.

"Era de noche y sin embargo llovía..."

• LA FOTO NOSTÀLGICA

• UN RACÓ DE MÓRA

dissabte, 16 d’abril de 2016

Primavera Cultural a Móra d’Ebre dedicada al Castell i a la Baronia d’Entença


Activitats de l’associació Cultural la Riuada

  • Divendres 22 d’abril a les 20 h. a la Sala Julio Antonio

Presentació del núm. 37 de la revista la Riuada “Móra i els Entença” i inauguració de l’exposició fotogràfica “Galeria de personatges”

  • Dissabte 23 d’abril durant tot el dia a la plaça de Dalt

Parada de l’Associació Cultural la Riuada amb la presència de les diferents revistes editades per l’entitat.

  • Dimarts 26 d’abril al Casal dels Jubilats

Xerrada i projecció de fotografies “Personatges” a càrrec de Joan Launes i Miguel S. Pérez.

  • Dimecres 27 d’abril a les 17 a la Residència Natzaret

Projecció de fotografies “personatges” a càrrec de Miguel Pérez, secretari de l’associació Cultural la Riuada.

  • Dijous 28 d’Abril a les 20 h. a la Biblioteca Comarcal

Conferència “Artur Cot, cronista oficial de la vila” a càrrec a Joan Launes, periodista i president de l’associació Cultural la Riuada

dissabte, 9 d’abril de 2016

La Riuada entre altres entitats, particulars i famílies ha col·laborat amb la cessió de fotografies del seu arxiu a l’exposició de retrats dels alcaldes de Móra d’Ebre entre 1872 i 2011


El centre cívic de l'Ajuntament de Móra d'Ebre acull fins al dia 8 de maig, en el marc de la Primavera Cultural de la població, una exposició fotogràfica de 23 retrats d'alcaldes del municipi del període 1872-2011. La mostra forma part del fons documental del consistori que s'ha anat fornint al llarg dels últims dos anys i mig per tal de recollir els retrats de les persones que han ostentat l'alcaldia de la població.

En la inauguració de la mostra aquesta tarda, l'alcalde actual, Joan Piñol, ha destacat el treball de recerca efectuat per Ferran Roca per tal de resseguir la història de l'Ajuntament i aconseguir les imatges dels alcaldes, algunes de les quals recuperades de fotografies en mal estat o de grup per part del fotògraf morenc Raimon Crescenti. Tot i els 23 alcaldes representats a la mostra, hi ha constància d'altres dotze veïns que han ostentat l'alcaldia en el període esmentat però dels quals no s'ha aconseguit encara cap retrat.

La mostra s'ha pogut confegir gràcies a les aportacions de les famílies dels alcandes i de la col·laboració d'entitats com La Riuada i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, i de persones particulars com l'estudiós local Santi Alfonso. El primer alcalde representat és Salvador Algueró Montserrat, un liberal que defensà el castell dels atacs carlistes conegut amb el sobrenom del Moro, i el darrer alcalde que forma part de l'exposició és el socialista Josep Solé i Biosca, qui ostentà la vara de comandament municipal en els períodes 2003-2007 i 2009-2011.

Un cop finalitzada la Primavera Cultural, l'exposició s'instal·larà de manera permanent a la Sala de Juntes de la casa consistorial.